Just one good chair

wegner detailHe made over 500 chairs, had a special knowlegde of wood and paved the way for the international breakthrough of Danish Design in the years after World War II. This weekend I went to see the exibition – Just one good chair – about Hans J. Wegner at Designmuseum Danmark.

——————–

Han har designet over 500 stole, havde en helt særlig forståelse for træ og var med til at sætte dansk design på verdenskorten i årene efter anden verdenskrig. I weekenden var jeg inden og se udstillingen Bare een god stol om Hans J. Wegner på Designmuseum Danmark i Bredgade.

wegner4 This is how everything begins – with an idea, a drawing, a thought. Wegner’s work always stems from the manual craft, and he personally created many of the prototypes in his workshop. His life was a constant quest to explore the logic and potentials of wood.

——————–

Det er lige netop her, at alting begynder – på papiret med en tanke, en god idé. Wegners arbejde udsprang fra hans egen hånd og egne skitser og prototyper som han lavede i sit værksted. Hans liv var en konstant søgen efter at finde træets logik og potentielle.

wegner6

wegner5

wegner7The Peacock chair was inspired by a traditional Windsor chair. Wegner exaggerated the arched back, creating a high backed, yet airy chair. The back spindles are flattened in the approximate area of a person’s shoulder blades, the visual result of which evokes a birds tail plumage.

——————–

Påfuglestolen var inspireret af den traditionelle Windsor stol, men Wegner gav den en høj ryg, der efterligner en fugls prangende fjerdragt og med mellemrum, der svarer til afstanden mellem dine skulderblade.

wegner8In 1944 Wegner began a series of chairs inspired by a portrait of Danish merchants sitting in traditional Ming chairs. The Wishbone chair is the last and most distinct of the series…and my favorite Wegner.

——————-

I 1944 designede Wegner en serie af stole, der var inspireret af et portræt af en række danske købmænd, der sidder i kinesiske Ming stole. Y-stolen var den sidste og mest særprægede stol i denne serie…og helt klart min favorit.

OX09 135

wegner10I love this photo! Kennedy in Wegners round chair or just “the chair” in a tv-debate with Nixon in 1960. Great product placement!

——————–

Jeg er vild med det her billede af John F. Kennedy, der under en tv-debat med Nixon har sat sig til rette i Wegners runde stol, der i USA fik navnet “The chair”. Fint eksempel på product placement!

IMG_1224You feel really small in an oversize Wegner rocking chair…the exibition runs untill November 2014, so check it out if you are in Copenhagen.

——————–

Du føler dig hurtigt lille i denne oversize Wegner gyngestol…udstillingen løber indtil november 2014, så du kan nå at tjekke den ud, hvis du er i København.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s